Stichting Bep van Klaveren Memorial

IJsseldijk-Noord 85

2935 BJ

Ouderkerk aan den IJssel

info@bepvanklaverenmemorial.nl
Bekijk website

Lambertus (Bep) van Klaveren (tot 1916 Lambertus Steenhorst) (Crooswijk, Rotterdam, 26 september 1907 – 12 februari 1992) was een Nederlands bokser, die gedurende zijn carrière de bijnaam The Dutch Windmill verwierf.

Van Klaveren werd tijdens de Olympische spelen in Amsterdam in 1928 kampioen in de klasse vedergewicht. In 1931 werd hij Europees kampioen lichtgewicht en in 1938 Europees kampioen middengewicht. Hij woonde een tijd lang in de Verenigde Staten, waar hij ondanks aankondigingen nooit om de wereldtitel bokste. Waarschijnlijk wilden de organisatoren niet het risico nemen dat de ook voor hen lucratieve wereldtitel in handen van een buitenlander kwam. In totaal bokste Van Klaveren 102 wedstrijden; hij won er 77, verloor 18 keer en 7 partijen eindigden onbeslist. Hij bokste op 19 maart 1956 zijn afscheidswedstrijd, tegen de Duitser Werner Handtke.

Van Klaveren was niet alleen bekend vanwege zijn vechtlust (die hem zelfs enige tijd in de gevangenis deed belanden), maar ook om zijn onverbloemd taalgebruik. Een bekend citaat van hem, over verslagen tegenstanders, was “Ik gaf hem een klap, hij hep nooit meer gebokst.” Tot kort voor zijn dood op 84-jarige leeftijd trainde hij nog elke dag.

Op 26 september 1992, de eerste verjaardag na zijn overlijden, is er op de grens van de wijken Crooswijk en Kralingen aan de afwatering van de Rotte een bronzen standbeeld van Van Klaveren geplaatst. Het initiatief hiervoor kwam van zijn trouwe fan Aad Veerman, die ook de onthulling verrichtte in samenwerking met promotor van de bokssport Theo Huizenaar. Het beeld is gemaakt door Rotterdamse kunstenaar Willem Verbon en bekostigd door de gemeente.

De herinnering aan deze bokser wordt levendig gehouden door elke laatste maandag van september de Bep van Klaveren Memorial te houden in het Topsportcentrum naast de Kuip in Rotterdam. Nadat zijn grootste fan, steun en toeverlaat Aad Veerman het boksgala tien jaar organiseerde, wordt de avond de laatste vier jaar georganiseerd door de stichting Bep van Klaveren Memorial die onder leiding staat van zijn oudste dochter Louise Lenten-Veerman en Ardie den Hoed. Op de Bep van Klaveren Memorial wordt jaarlijks een minuut stilte ter nagedachtenis aan de Dutch Windmill gehouden en de Bep van Klaveren Memorial prijs uitgereikt. Ter gelegenheid van het kroonjaar (1907-2007) is op de veertiende Bep van Klaveren Memorial het boek Bep van Klaveren 100, honderd mensen over de bokser verschenen.

De Bep van Klaveren Memorial groeide in veertien jaar niet alleen uit tot grootste boksgala van Nederland, maar met 3000 toeschouwers tevens tot het grootste eendaagse sportevenement van het Topsportcentrum. Uniek aan de avond ter nagedachtenis aan de geboren Crooswijker, is dat men die gratis, maar alleen op uitnodiging kan bijwonen. De stichting Bep van Klaveren Memorial hanteert inmiddels een wachtlijst om de herdenking bij te mogen wonen. Een gast die twee jaar achtereen niet heeft gereageerd op de uitnodiging wordt op de lijst van genodigden vervangen door een persoon van de wachtlijst.

In 2007 werd Van Klaveren door bezoekers van de website van het Gemeentearchief Rotterdam gekozen tot de Grootste Rotterdammer.[2] Hij liet onder andere de filosoof Erasmus en de politicus Pim Fortuyn achter zich. Lezers van het weblog GeenStijl werden ook opgeroepen op hem te stemmen. [3] Echter is nooit bewezen of dit invloed heeft gehad op de uitslag.


Terug naar het overzicht

 • Inschrijven voor onze nieuwsbrief

  Wil je ook maandelijks de nieuwsbrief van Business Netwerk Rijnmond ontvangen, schrijf je dan nu in via het onderstaande formulier:
 • Partners

  Bekijk hieronder een aantal van onze partners.
 • Agenda

  Locatie: Bekend bij leden Businenss Kring GOLD
  Adres: Bekend bij leden Businenss Kring GOLD
  Tijd: 07.30 - 09.30 uur
  Datum: 5 november 2019
  Prijs: Zie voorwaarden
  Locatie: Bekend bij leden Business Kring SILVER
  Adres: Bekend bij leden Business Kring SILVER
  Tijd: 12.00 -14.00 uur
  Datum: 6 november 2019
  Prijs: Zie voorwaarden